AN MŰTRÁGYA

Tesztelés és jóváhagyás

Az Európai Parlament és a Tanács 2003/2003/EK Rendelete szerint az Európában forgalmazott ammónium-nitrát alapú műtrágyáknak meg kell felelniük az uniós tagállamok által elfogadott biztonsági követelményeknek. Ezen követelményeknek az egyik szempontja a detonációval szembeni ellenállásának ellenőrzése.

Az ammónium nitrát alapú műtrágya az ANFO típusú robbanóanyagok alapvető összetevője. Így elengedhetetlen a robbanási képességének az ellenőrzése az EU-n belüli biztonságos használat és szállítás biztosítása érdekében.

A teszteléshez a 2003/2003/EK rendelet követelményeit alkalmazzuk, így elvégezhetjük az ammónium-nitrát alapú műtrágyák detonációs ellenállásának ellenőrzésére szolgáló tesztet.

A kiadott jegyzőkönyveink széles körben elfogadottak az EU-ban és meglétük kötelező az ammónium-nitrát műtrágya forgalmazásához.

A tesztet a következő módon hajtjuk végre:

A hőkezelés előtt és után is megmérjük a műtrágya fizikai tulajdonságait, különösen a műtrágya sűrűségét. A műtrágya hőkezelése kiváltja a kristályszerkezet változását, amely így jelentősen befolyásolja annak érzékenységet.

  • A hőkezelést két mintán egyidejűleg végezzük, először szobahőmérsékletről 51 °C-ra melegítjük, és ezen a hőmérsékleten tartjuk 1 órán át, majd 25 °C-ra hűtjük vissza, miközben ezt a hőmérsékletet is 1 órán át tartjuk.
  • A hőkezelés során ezt a folyamatot ötször egymás után megismételjük annak érdekében, hogy elérjük a fizikai szerkezet átkristályosodását.
  • A detonációval szembeni ellenállásának ellenőrzéséhez előre meghatározott mennyiségű műtrágyát robbantunk fel, a megadott vizsgálati szabályozásnak megfelelően, ezután pedig értékeljük a vizsgálati eredményeket.

A tesztelés során a műtrágya olajvisszatartásának meghatározását is elvégezzük. Egy műtrágya olajvisszatartásán a műtrágya által visszatartott olaj tömegszázalékban kifejezett mennyiségét értjük a meghatározott vizsgálati feltételek között.

Részletes vizsgálati jegyzőkönyvet készítünk és biztosítunk az ügyfeleinknek, valamint nyilatkozunk a műtrágya detonációval szembeni ellenállóságáról a 2003/2003/EK rendelet (III. fejezet 2. pontja szerint)

Ez a jegyzőkönyv kötelező az Európai Unión belüli szabad és törvényes értékesítéshez és szállításhoz.

Árajánlatunkért kérjük, keresse értékesítő kollégánkat, valamint biztosítsa a műtrágya műszaki adatlapját és a kívánt forgalomba hozandó mennyiséget (a gyártás tételszámát).

Vizsgálati Jegyzőkönyvünkben megtalálhatók:

  • A robbanási ellenállás határai
  • Hőkezelési diagramok, kép dokumentáció, mikroszkópos vizsgálat,
  • Illusztrációk, diagramok és összefoglaló, valamint igény szerint bármely nyelven kiadható

Ha kérdése van, lépjen velünk kapcsolatba!