CMC10 WEBINAR - 2024. Július 1.

LŐRINCZ DOROTTYA: “SOKSZOR A NÖVÉNYEKNEK IS JÓT TESZNEK A BŐRÜNKRE HASZNÁLT ANYAGOK”

A kozmetikai iparból érkezett a Certrusthoz Dóri, aki épp spanyolul tanul, és korábban szerzett tudását jól hasznosítja mostani vállalatánál. Dóri mérnök, auditor, aki egyre nagyobb rutinnal kezeli a partnerekkel kialakuló emberi kapcsolatokat. Azt is hatékonyan méri fel, mennyire felkészült egy cég: benne van a nemzetközi vérkeringésben, más kultúrákkal találkozik, a munkája mellett pedig imádja a nyelvtanulást is. 

R: Mit is a takar a “fertilizer” fogalma? Pontos, ha ezt termelésnövelő szernek nevezzük?

Maga a szó trágyát jelent, de jóval többről van szó, mint szerves és szervetlen trágyáról, általánosan a termésnövelő anyagokra használják ezt a kifejezést. Ide tartoznak például a manapság nagy trendnek számító biostimuláns termékek is. Ez a két fő terület, ami a legtöbb megrendelést viszi, de talajjavítók, inhibitorok is sorolhatók termésnövelők közé. A biostimulánsok olyan termékeket vagy anyagokat takarnak, amelyek például segítik a trágya hasznosulását, így kevesebbet kell felhasználni belőle a földművelőnek, tehát egymást kiegészítő anyagokról beszélünk. A termésnövelő anyagok megfelelő kombinációjával, megfelelő alkalmazási módjával megelőzhető, hogy a talaj nagyon hamar tönkremenjen.

R: Hogyan lettek a termésnövelő anyagok kiemelt terület a Certrustnál?

Ezt a rengeteg megrendelés indukálta. Mi voltunk az első NoBo (Notified Body, azaz megfelelőség-értékelő szervezet) az EU-ban, akik megszerezték ezt a kijelölést. Egy ideig csak hozzánk tudtak fordulni az EU-n belül azok a gyártók, akik a CE-jelölést meg akarták szerezni a termésnövelő termékükre. Az utóbbi időben történt egy szabályzatváltozás. Ennek az új tanúsítási eljárásnak volt első kijelölt szervezete a Certrust.

Az új rendelet nem más, mint az FPR (Fertilizing Product Regulation), de a mai napig van nemzeti szintű szabályozás is.

fertiliser

R: Hogy látod, szigorúbb vagy épp megengedőbb lett az új szabályzat?

Ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni. A kritériumok eltérőek, de nem nyilvánvaló, hogy melyiket könnyebb teljesíteni egy adott terméknek, a gyártó egyéni stratégiájától függhet, hogy számára melyik a jobb. Sok gyártó azért szerzi meg a CE-jelet, mert a tagállamok a saját szabályzatuk szerint elutasítják őket, és könnyebb így más piacokra bejutniuk. Aki például 10 tagállamban forgalmaz a piacon, annak 10 nemzeti hatóságnál kellene jóváhagyatnia a termékeit. Könnyebb lehet a CE jelet egy eljárásban megszerezniamit utána az összes EU tagállamban elfogadnak.

Az EU-s megfelelőség-értékelési folyamat mellett szólhat még, hogy általában a piaci szereplő NoBo-k rövidebb határidőkkel dolgoznak, míg a hatósági eljárások átfutási ideje hosszabb lehet. Másfelől azonban az új rendelet is lehet egyes pontokban szigorúbb, mint a nemzeti szabályozás.

R: Melyek a fő különbségek az új szabályzatban?

Eddig például a legtöbb tagállamban nem vették olyan szigorúan a szennyezőanyag-tartalmakat. Az FPR most precízen előírja ezek mennyiségét, ahogyan a biostimulánsokra vonatkozó hatékonysági teszteket is. Nagyon sok biostimulánst kell újratesztelni a mostani követelmények alapján.

R: Ezek közt szerepet kap a fenntarthatóság, a környezetvédelem?

Általánosságban is erre törekszünk. Vannak például hulladékokból visszanyert termékkategóriák, amelyeknek a tanúsítását lehetővé teszik. Jelenleg épp ezekre a kategóriákra olyan szigorú követelmények vonatkoznak, hogy kevesebb gyártó mer “nekiindulni” a CE-jelölésnek. A cél viszont, hogy ezek a kategóriák is bekerüljenek a körforgásba.

R: A területtel kapcsolatban gyakran felmerül a mezőgazdasági drónok, illetve a peszticidek kérdése is. Ezek hogyan bukkannak fel a rendeletben?

Ami a drónokat illeti, az FPR nem tér ki a termékek felhasználási módjaira, csak azt tartja szem előtt, hogy biztonságos termékek kerüljenek a piacra. Hogy a gazda milyen módon juttatja a talajba őket (például drónról permetezve), az nem tartozik az FPR hatálya alá. Egyébként a drónokra vonatkozóan is Notified Body a CerTrust. Más rendelet vonatkozik a peszticidekre, bár van egy enyhe átfedés a kettő közt: bizonyos peszticid hatóanyagokat felhasználnak a termésnövelő anyagokban is, például tartósítószerként, de mihelyst peszticid hatást fejt ki a termék, rögtön a peszticides rendelet alá sorolódik át.

R: Végeztek környezeti teszteket is? Ha igen, hol zajlanak ezek a vizsgálatok?

A különböző tesztek kivitelezése modultól függ, amelybe a gyártó a termékét besorolja. Az FPR négyféle eljárást enged alkalmazni (A,A1,B+C,D1), ezekből az A1 modul alá kizárólag a magas nitrogéntartalmú ammónium-nitrát műtrágyák tartoznak. Itt robbanóképesség és olajvisszatartás vizsgálatokat kell végezni, amit mi Balatonfűzfőn a saját laborunkban végzünk el.

  • Az A modulnál a gyártó saját felelősségére végezheti a teljes megfelelőség-értékelési eljárást, így a szükséges laborvizsgálatokat is, nem szükséges NoBo-t bevonnia. Ezt a legkisebb kockázatú termékek esetén teszi lehetővé a rendelet.
  • B modulnál már kötelező a NoBo bevonása. Az eljárás során értékeljük a cégek által leadott műszaki dokumentációt, illetve kérünk mintát a termékből. Ezt Debrecenbe küldjük a HL-Labhoz, aki alvállalkoztatott partnerlaboratóriumként működik együtt velünk, minden évben auditáljuk is őket. A partnerlaborok listáját igyekszünk bővíteni, hogy a mintaküldés minél könnyebb lehessen a partnerek számára. Spanyolországban például a Fitosoil szerződött partnerlabor, de ide még jóval kevesebb mintát küldtünk eddig.
  • D1 modul esetében ki is kell mennünk a gyártó telephelyre auditálni a gyártó cég minőségirányítási rendszerét. Ilyenkor a vizsgálatok többségére befogadhatjuk a gyártó vizsgálatait, de bizonyos anyagok felhasználása esetén (főleg a hulladékokból kinyert anyagok esetében) mintát kell vennünk, amin saját felelősségünk a vizsgálatok elvégzése. A D1-re általában épp a hulladékból kinyert anyagok vannak kötelezve. Más is kérhet ilyen vizsgálatot, de a hulladékot feldolgozó cégeknek kötelező.

 R: Ti segítetek a partnereknek eligazodni az FPR pontjai között?

Igen, segítünk értelmezni a rendeletet. Ha valamit nem értenek vagy kérdésük merül fel, mi elmagyarázzuk, mit takar az adott követelmény a rendeletben, mik az ő lehetőségei és milyen lépésének mi lesz a következménye. Tanácsokat azonban nem adunk. A döntéseket mindig a gyártónak kell meghoznia és vállalni a felelősséget értük.

R: Hogy téged is kicsit megismerjünk: hogyan telik egy átlagos munkanapod?

Nincs átlagos napom, nagyon változatosak, de többnyire pörgősek! Ritkán járok be az irodába, sokat dolgozom itthonról, de sokat utazom is. Ezek mind másféleképp telnek. Jellemzően külföldre utazom, ilyenkor általában a D1 modul alá sorolható partnereinket auditáljuk.

R: Vannak tipikus célországok, ahonnan több megrendelés jön?

Eddig a legtöbb időt Spanyolországban töltöttük, de Törökországban és Németországban is több cégnél jártunk tavaly. Minden ország a maga módján érdekes.

R: Ilyenkor van egy kis lehetőséged “turistáskodni”?

Sajnos ritkán. Általában 2-3 nap, amit kint töltünk: első nap utazunk, a második napon egész nap auditálunk, aztán hazajövünk. Az audit maga mentálisan nagyon igénybe veszi az embert. Egész nap angolul kommunikálni, ráadásul fontos szakmai kérdésekről nagyon fárasztó tud lenni. De még ilyenkor is érezhetők a kulturális különbségek, amit érdekes élmény megtapasztalni.

Szerencsére úgy tapasztalom, megbízható cég lévén mindig visszatérnek a Certrusthoz a partnerek.

R: Hogyan kerültél erre a területre?

Egészen véletlenül. Amikor én jelentkeztem, nem a termésnövelő oldal miatt tettem: úgy voltam vele, bármit meg tudok tanulni. Korábban nem volt közöm az agrár területhez, kozmetikumokkal foglalkoztam. Az egyetem után, pályakezdőként kerültem egy kozmetikai gyártócéghez, ott voltam tavalyig. Termékfejlesztéssel és minőségirányítással foglalkoztam, illetve a minőségellenőrző laborunk munkáját is én felügyeltem.

 Tavaly április 01-én kezdtem a Certrustnál. Azóta folyamatosan tanulok, mivel a termésnövelő anyagok, a tanúsítási folyamat és a rendeletek is nagyon széleskörű ismereteket igényelnek. Az új rendelet is még most forrja ki magát, 6 módosítás történt egy év alatt. Sok a szorosan kapcsolódó oldalág is, így bőven van lehetőség az elméleti tudás bővítésére.

R: Mennyiben veszed hasznát a korábbi tapasztalatnak?

Nagyon sok alapanyagot egyaránt használnak a kozmetikumokban és a termésnövelőkben is. Ilyen például az említett algakivonat, ami kifejezetten trendi manapság mindkét iparágban. Itt, a Certrustnál vannak partnereink, akik a korábbi munkahelyemmel is kapcsolatban álltak. Egyeseknél látom a kozmetikai gyakorlatról szóló dokumentumot, azzal jelentkeznek hozzánk a D1-re. Nyilván van átfedés a két terület közt, de a termékeket és a szabályozást tekintve egészen mások.

R: Itt, a Certrustnál a csapatmunkát is fontosnak érzed?

Alapvetően önállóan dolgozunk, mivel egy projektért egy szakértő felel, de rendszeresen “konzíliumot kérünk egymástól”. Ez azért jutott eszembe, mert a Dr. House-t nézem éppen. Ilyenkor megvitatjuk az egyes eseteket: ki milyen ügyet visz épp és melyik kolléga csinált már hasonlót? Gyakran előfordul, hogy a másiknak már van tapasztalata, így tud segíteni az adott problémában. Annyi megrendelés érkezik, hogy egyedül nem is győzné ezt egyszerre egy ember, ezért sokszor kérünk segítséget egymástól.

R: Mi a legnagyobb kihívás?

Csak pozitív szakmai kihívások vannak számomra. Nagyon örülök, hogy váltottam, jó döntés volt. Jót tett nekem, hogy ide kerültem. Régebben 6-kor már úton voltunk az oviba, hogy beadjam a kisfiamat és 7-re beérjek a munkahelyemre. A Certrustnál rugalmas a munkaidő, így kényelmesebben tudom beosztani az időmet. Ha nem lett volna home office lehetőség, nem is jelentkeztem volna! És bár naponta bejárni nem szeretek a távolság és a nagy forgalom miatt, de a kollégákkal bent lenni igen.

Az pedig a ráadás, hogy az auditálás kapcsán utazhatok, nyelvet gyakorolhatok. Napi szinten beszélhetek, levelezhetek angolul. Az angol tudásom fejlődik és igyekszem odafigyelni rá, hogy egyre helyesebben használjam. Mindeközben spanyolul is tanulok a Certrust támogatásával, ugyanis ezen a nyelvterületen sok a termésnövelő anyag gyártó, így számos partnerünk van onnan. Szakmai konferenciákon is előadok alkalmanként, és bár még mindig izgulok picit az előadások előtt, az ember idővel megtanulja kezelni a lámpalázat.

Termésnövelő anyagokkal kapcsolatos szolgáltatásunkról itt olvashat. 

LŐRINCZ DOROTTYA
Amennyiben bármelyik szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!