CMC10 WEBINAR - 2024. Július 1.

CMC10 webinárra való felhívás

WEBINAR

CMC10 WEBINAR

Minden, amit az (EU) 2019/1009 Rendelet CMC10-es kiegészítéséről tudni érdemes, ha állati eredetű összetevőt tartalmazó termésnövelő anyagot gyárt

Mit jelent a Rendelettel kapcsolatos kiegészítés elfogadása?

CMC 10 webinárunk az Európai Unió 2019/1009 Rendelet CMC10 összetevő kategóriájának kiegészítésének részleteiről fog szólni, amely nyáron kerül elfogadásra. Érdemes már most figyelmet fordítani a kérdésre és elindítani a tanúsítási folyamathoz szükséges dokumentáció összeállítását, mert a Rendelet életbe lépése után várhatóan minden NOBO kapacitáshiánnyal fog küzdeni.

A módosítás egyik fontos eleme, hogy az uniós termésnövelők az új szabályozás hatályba lépése után már abban az esetben is megkaphatják a CE jelölést, ha alapanyagaik között feldogozott trágya melléktermék is szerepel. Amennyiben a Rendelet CMC10-es kiegészítésében meghatározott követelményeknek meg tud felelni az adott összetevő, abban az esetben CE jelöléssel forgalomba lehet helyezni az Európai Unió piacán.

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a CE jelöléssel rendelkező termékek minden EU-s tagállamban szabadon forgalomba hozhatóak, nem kell az adott ország hatóságánál tanúsíttatni őket!

A CMC 10 trágya alapú összetevőkkel kapcsolatos Rendelet módosítás várhatóan 2024 júliusában kerül hivatalosan kihirdetésre és lép életbe, számos új követelménnyel kiegészítve az eddigi Rendeletet.

CMC10

WEBINAR

A rendelet módosítás/ kiegészítés többek között rendelkezik a feldolgozott trágya:

Emellett a feldolgozott trágya esetén az inváziós és egyéb gyomfajok terjedésének megakadályozása érdekében olyan eljárásokat és paramétereket határoz meg, amelyek biztosítják a CMC10 összetevő kategóriába sorolt anyagok megfelelő gyommagmentességét.

A rendelet ezeken felül kitér még a trágyák eredetére, a kötelező fizikai kezelésekre, laboratóriumi vizsgálatok tartalmi elemeire és a feldolgozást követő tárolási előírásokra is, amelyeket mind végig beszélünk a webináron, hogy érthető és átlátható legyen a vállalatok számára.

Segítünk megérteni a rendelet új kiegészítését és megszerezni a tanúsítást

Miről fog szólni a webinár?

Online előadásunkban Dr.Varga Ildikó és Lőrincz Dorottya, a CerTrust tapasztalt szakértői segítenek majd megérteni a Rendeletet és eligazodni a szükséges teendők között, amennyiben egy gyártó CE jelölést szeretne az állati eredetű mellékterméket tartalmazó termésnövelő termékének.

Az alábbi témaköröket érintik majd szakértő előadóink:

CMC10

Jelentkezés

Ne maradjon le online tájékozta­tónkról

Dátum

2024. Július 1.

Idő

10:00-11:30

Helyszín

Online

Kik vagyunk mi?

CerTrust logo

A CerTrust brüsszeli notifikáció alapján, megfelelőségértékelő szervezetként világszerte minőségi szolgáltatásokat nyújt, folyamatosan követve a legfrissebb piaci trendeket. Vizsgálataink és tanúsításaink a Rendelet szerinti összes funkció kategóriájú és összetevő kategóriájú termékre teljes mértékben kiterjednek!

Szakterületeink közé tartoznak a termésnövelő anyagok, biostimulánsok, AN műtrágya, állati eredetű melléktermékek tanúsítása és egyéb (például hulladékokból feldolgozásából származó) termésnövelő terméket gyártók minőségirányítási rendszerének auditálása is.

Az alábbi modulokra specializálódva nyújtunk tanúsításokat:

Az általunk kiadott CE tanúsítás az egész Európai Unióban biztosítja a forgalmazás lehetőségét, ráadásul prioritásként kezeljük a tanúsítvások elvégzésének gyorsaságát, hogy ne ránk kelljen várni a forgalomba hozatal előtt.

Előadóink

Büszkék vagyunk szakmailag elismert és nagy tudású előadóinkra

Dr. Varga Ildikó

Dr. Varga Ildikó

Ildikó a növényorvosi képzését (M.Sc.) elvégzését követően Agrártudományokból doktorált 2013-ban.

Kutatóként különböző biopeszticidek agrármikrobiológiai vizsgálatában vett rész, melyek in vitro és szabadföldön is tovább tanulmányozott. Később biostimulánsok fejlesztésével foglalkozott, ahol mikrobiális és nem-mikrobiális termékek kialakítását és tesztelését vezette.

Meggyőződése szerint a fenntartható mezőgazdasági fejlődés egyik kulcseleme a szántóföldre kerülő biztonságos és magas minőségű input anyagokban rejlik. Így 2022-ben csatlakozott a CerTrust Vizsgáló és Tanúsító Kft-hez, ahol biostimuláns specialistaként a megfelelőségértékelési eljárásokban auditori feladatokat is ellát.

Lőrincz Dorottya

Lőrincz Dorottya

Dr. Tőkés Gábor

Dr. Tőkés Gábor

Gábor biomérnökként végzett a BME-n, majd doktori fokozatott szerzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Doktori kutatásai során különböző növekedésszabályozó anyagok gabonafélékben való alkalmazhatóságát vizsgálta.
 
A Magyar Növényvédelmi Szolgálatnál a termésnövelő anyagok és növekedésszabályozó anyagok (regulátorok) hatékonysági vizsgálataiért felelt, ennek során főszerkesztője volt a Regulátor és Tápanyag vizsgálati módszertani útmutatónak. Szakmai pályafutása során közel 20 évig koordinálta a hazai szabadföldi hatékonysági vizsgálatokat, valamint részt vett a 1107/2009/EK Rendelet, közismertebb nevén a növényvédő szer rendelet kidolgozásában.
 
2010 és 2021 között Gábor vezette a NÉBIH növényvédő szer és termésnövelő anyag engedélyezési szakterületét , valamint szakértőként tagja volt az EU növényvédő szerengedélyezési szakbizottságnak (‘Post Approval Issues ’) és az EU Műtrágya bizottságának is (Fertilizer Committee). 2022 óta független szakértőként dolgozik és járul hozzá különböző termésnövelő anyagok hazai és EU-s forgalomba hozatalához. 2023-ban jelölték az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA SEAC) magyar képviselőjének.

Cikkek

Olvasson tovább a témában

Krecz Ágnes

Humán ökológia – ember és természet

Interjúalanyunk Agnes KRECZ, a CerTrust Inspection and Certification Ltd. Környezetvédelmi és Igazságügyi szakértője, humán-ökológus Mióta dolgozik a CerTrustnál?  Tulajdonképp nem olyan rég, tavaly