Humán ökológia – ember és természet

Interjúalanyunk Agnes KRECZ, a CerTrust Inspection and Certification Ltd. Környezetvédelmi és Igazságügyi szakértője, humán-ökológus

Mióta dolgozik a CerTrustnál?

 Tulajdonképp nem olyan rég, tavaly októberben kezdtem, előtte szintén a cégcsoportnál dolgoztam (QTICS Group), de az egy laborvizsgálattal egybekötött profilú tanúsító volt.18 éve dolgozom tanúsító cégek alkalmazásában.

 Meséljen egy kicsit az előzményekről!

 Az előképzettségem fontos abban, ahol most tartok. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem élelmiszeranalitika szakán végeztem, majd a Műszaki Egyetemen, mérnök tanári szakot is elvégeztem, mert egy rövid ideig tanítottam is. Ami mégis a legnagyobb fordulat hozta, az ELTE humánökológia szak, azt már posztgraduális képzésben folytattam tovább, mert a komplex szemléletem okán érdekelt és érteni akartam, miért ilyen szennyezettek az élelmiszerek.  ugyanis a Fővárosi Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Analitikai osztályán dolgoztam.

 Ennek az érdeklődésnek személyes indíttatása is volt, időközben megszületett a 2 gyermekem, sokkal jobban odafigyeltem arra, hogy mit adok, adhatok a kicsiknek, tudván, hogy milyen szennyező anyagokat vizsgáltam az élelmiszerekben. Azt tapasztaltam, hogy hiába szeretném egészségesen táplálni a családom, ha a megtermelt élelmiszer alapanyag valamilyen szennyezett környezetből jön. Így kerültem szemléletben közel a humán ökológiához, aminek az a lényege, hogy az ember, hogyan hat a tevékenységével a természetre, és a természet hogyan hat vissza az ember környezetére.

 Már a 90-években komolyan foglalkoztak a ma már oly „divatos” témájú klímaváltozással és annak modellezésével. Az amerikai kutatók által alkotott Meadows-modell egy könnyített változatú, közepesen borúlátó előrejelzése mellett volt egy nagyon vészterhes változat, amikor is azt modellezték, hogy ha az átlag hőmérséklet a Földön a 0,5 Celsius fok fölé emelkedik, akkor a Földön drámai, vissza nem fordítható változások indulnak el a klímában.

Ennek az állításnak az igaz voltát, illetve a változás drámai hatását, a Föld számos helyén a Sziklás hegységben a Glacier Nemzeti parkban a gleccserek drámai rövidülését, a Himalájában  az alacsonyabb csúcsokról a jégsapkák eltünését a saját szememmel is láthattam. De nem kell ilyen messzire utazni, Euróbában hasonló változás van, elég az itthoni idei nyár aszályára gondolni.

Az ELTE után, az élelmiszer-analitikus pozícióból egy ökológusi szemléletet megvalósító létformába léptem át, amelyben a környezetvédelem kiemelten fontos lett. Ebben a témakörben a mai napig elkötelezett vagyok. Ezen okból kerültem a környezetvédelem területére.

Munkáim során számos, műszaki ellenőrző és tanúsító cégnél dolgoztam, ahol a környezeti auditálás mellett, a kármentesítés, s harmadik feles auditok elvégzésében vettem részt. Kezdetben környezetvédelmi auditorként, majd később környezetvédelmi szakterületen, szakértőként hulladékhasznosítás témakörben dolgoztam, a hulladékok termékként való visszaforgatása a gazdaságba volt a kijelölt célom, azaz a hulladékok másodnyersanyagként történő hasznosítása.  

 A Multi létből hogy került a CerTrusthoz?

A közös vállalati múltból ismerős emberek hívtak, így a nagyvállalati multi létből kilépve, egy újonnan alakult céghez, egy fiatal vezetőhöz és fiatal kollégákhoz csatlakoztam, ami elég merész ugrás volt részemről. Senior szakértőként támogatom a CerTrust Kft. munkáját.

Igyekszem a különféle szakmai területekről megszerzett tapasztalatot, a tudást, és a komplex szemléletem behozni a közös munkába.

 A CerTrustnál az Európai Uniós piacra bekerülő termésnövelő anyagok  2019/1009 EU rendelet szerinti megfelelőség értékelésével foglalkozunk. Ez azt jelenti, hogy ez az Európai Uniós direktíva – mely 2022. július 16-án lépett kötelezően érvénybe az Európai Unió területén – minden olyan termésnövelő anyagra érvényes, amelyet akár az EU-n belül, akár EU-n kívül gyártottak és EU piacon akarják forgalmazni, e rendelet szerint vizsgálni kell.

 Picit üljünk be a Váci úti irodába virtuálisan. Seniorként ön egy csoportot vezet?

 Nem vezetek csoportot, önálló értékelő szakértőként dolgozom a cégnél és mindenkinek van egy adott szakterülete, nekem logikusan adódóan, a környezetvédelem területéről hozott tudás és a hulladékhasznosítási területekből gyűjtött tapasztalat a profilom.  

Mennyire komplex ez a feladat?

 Az európai rendeletben több funkció és több kategória van megadva, hogy minek feleltetjük meg a terméket, és vannak olyan funkciók és kategóriák, amelyek egy hasznosítási folyamat végtermékei, ilyen például a pirolízis. A pirolízis (hőbontás) szerves hulladékok kémiai lebontására szolgáló olyan technológia, melynek során erre a célra kialakított reaktorban hevítéssel, oxigénmentes, vagy oxigénszegény közegben a szerves hulladékot többféle termékre bontják. Ezen végtermékek immáron nem tekinthetők hulladéknak, ezeket feleltetjük meg az FPR-nek egy bizonyos kategória bizonyos specializált elvárásai szerint. Ha ennek megfelel, akkor az adott anyag megkaphatja a termelésnövelő anyag státuszát.

 Miután a környezetvédelem oldaláról csatlakoztam be, elsősorban a hulladékhasznosítási technológiából kikerült anyagok megfelelőség értékelésével foglalkozom. A hasznosítási technológiák nem ismeretlenek a számomra, van pl. olyan hasznosítási technológia, amelyben  szennyvíziszapot (a veszélyes anyagoktól való mentesítése után) kevernek össze zöldhulladékkal és komposztálják, így lesz a komposztálás végterméke a termelésnövelő anyag.

 Amint a cégek egyre nagyobb figyelmet szentelnek a körforgásos gazdaságnak, és igyekeznek ezt a szemléletet megvalósítani a gazdaságban, úgy van nekünk egyre több feladatunk a termésnövelő anyagok területén, hiszen ezen gyártási folyamatoknak a végtermékei egy nagyon komoly ellenőrző labor vizsgálaton kell átmenniük. A termésnövelő anyagnak az EU rendeletben rögzített paramétereknek kell megfelelni, s csak megfelelés esetén kaphatnak engedélyt a EU piacára való belépéshez.

 Azt gondolnám, hogy rengeteg olyan cég lesz, amely tanúsíttatja a termékeit, hogy visszajuttassák a növényeknek a tápanyagot, tekintettel a borzasztó drága műtrágya árakra.

 Ez hatványozottan igaz, sőt ami most nagyon kezd a piacon felfutni, az az úgynevezett kevert termésnövelő anyagok. Ilyenek például a biostimulánsokkal kevert anyagok megjelenése a műtrágya piacon. A tendencia az, hogy a szerves vagy szervetlen trágyát biostimuláns anyagokkal kevernek össze. Ezek az anyagok a növényeket arra „stimulálják” hogy a talajban rendelkezésükre álló nitrogén, foszfor kálium tartalmú szerves vagy szervetlen trágyát nagyobb hatásfokkal hasznosítják a növekedésükben.

A CerTrustnál mi ebben az esetben azt a folyamatot vizsgáljuk meg a termésnövelő anyag alkalmazása során, hogy a növényeknél valóban megtörténik-e ez a növekedés, kifejti-e ezt a plusz stimuláns hatást pl. adott mennyiségi vagy minőségi paraméterekben.

 Átlagosan ezalatt az 1 év alatt hány ügyfélnek az audit folyamatán dolgozott?

 Nem tudok erre pontos számot mondani. Tavaly kapta meg a CerTrust a Notified Body jogosítványt erre a területre. A felfutás idén júliusban kezdődött, amikor is július 16.- a után kötelezővé vált az EU tagországok számára ennek a rendeletnek az alkalmazása.  

 Ezek szerint rengeteg gyártó még csak most fogja a termékeit auditáltatni.

 Igen, nagy a megkeresési arányszám.

 Miért jó a CerTrustnál dolgozni?

 Egyfelől komplex látásmóddal kell rendelkezni a CerTrustnál, mert nincs két egyforma technológia, s ebből kifolyólag értékelési folyamat sem. A munka változatos, az újabb gyártási technológia mindig hoz valami újat, a termésnövelő anyagok összetételében a legkülönfélébb variációk jelennek meg, gondolok itt talajjavítókra, a biostimulánsokra, az inhibitorokra. Bármire, ami szerves vagy szervetlen anyagként a talajba kerül, úgy kell gondolnunk, mint tápanyagforrásra, emiatt ezeket az anyagokat mind-mind vizsgálni és ellenőriznünk kell. Ettől olyan változatos és izgalmas ez a munka, mert „mindig van új a Nap alatt”.

 Milyen a hangulat a cégnél?

 Izgalmas, sok tanulást ígérő hely, robbanékony fiatalokkal, jó közöttük dolgozni- velük meg tudom osztani azt a látásmódot és tapasztalatot, amelyet ez ideig a munkáim során összeszedtem.

 Elmondhatjuk így zárszóként, hogy ez egy win-win szituáció, hiszen a CerTrust Ágnes személyében kapott egy interdiszciplináris tudású kollégát 20 év szakmai tapasztalattal, Ágnes pedig egy multihoz képest rugalmasabb, magyar cégcsoportot, ahol számítanak a szakértelmére és megbecsülik?

Ez pontosan így van.

 Ha most Ágnes találkozna az egyetemista önmagával, javasolná-e önmagának, hogy a CerTrustnál kezdje a pályafutását?

 Egyfelől azt gondolom, hogy a CerTrust egy nagyon vonzó munkahely, nagy kihívással, ahol sokat lehet tanulni, tapasztalni, sok utazással, tehát egy agilis, az egyetemről kijövő fiatalnak vonzó munkalehetőség.

Ám az is fontos szempont, hogy itt a munkához egy komplexebb tudás kell alkalmazni, nyitott szemlélettel kell érkeznie a fiatalnak, hiszen nem lehet a tudást csupán könyvekből megszerezni. Vallom, hogy a tapasztalás az igazi tudás. A CerTrust mentor programjának köszönhetően itt viszont egy fiatal kollega sem marad egyedül, mert induláskor mindenki támogatást és bizalmat kap.

Krecz Ágnes
Amennyiben bármelyik szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!