A TERMÉSNÖVELŐ ANYAGOK (EU) 2019/1009 RENDELET SZERINTI TANÚSÍTÁSÁRÓL ÉS FORGALOMBA HOZATALÁRÓL

Változások a műtrágyák és termésnövelő anyagok engedélyezésében

Az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó (EU) 2019/1009 rendelete fő törekvése az egységes minőségi követelmények, harmonizált címkézési rendszer, valamint a magasabb termékbiztonság elérése az EU közös piacának ellátása céljából. A 2003/2003/EK rendelet a szervetlen anyagokból előállított műtrágyákra vonatkozott, emellett azonban a harmonizált jogszabály kiterjed szerves, újrahasznosított és melléktermék eredetű alapanyagokra is. Ez a rendelet továbbra is lehetőséget biztosít a termésnövelők nemzeti jogszabály szerinti forgalomba hozatalára. Hazánkban a nemzeti jogszabály (36/2006 (V.18) FVM rendelet) szerinti engedélyezési eljárás a NÉBIH tevékenysége, az uniós rendelet szerinti tanúsítást bejelentett szervezetek látják el.

Az (EU) 2019/1009 rendelet újításai

A harmonizált jogszabály számos újítást tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

·        a jogszabály a szervetlen trágyákon túl kiterjed a szerves trágyák, talajkondicionálók, meszezőanyagok, inhibitorok, termesztő közegek, növényi biostimulánsok és termésnövelő anyagkeverékekre is

·        bevezeti a funkció szerinti termékkategóriák (PFC) típusait, valamint az összetevő-kategóriák (CMC) fogalmát

·        bevezeti és limitálja a szennyező anyagok mennyiségét az egyes PFC és CMC kategóriák esetében

·        a különböző ipari (mezőgazdaság, élelmiszer stb.) és állati eredetű melléktermékek termésnövelő anyagok bemeneti anyagként való felhasználási lehetőségének biztosításával ösztönzi a körforgásos gazdaság erősödését

·        a CE-jelölés alkalmazásának feltétel a rendelet előírásainak alapján történt sikeres megfelelőségértékelés

Az (EU) 2019/1009 rendelet szerinti PFC ÉS CMC kategóriák

Mikor végezhető el egy termésnövelő anyag (EU) 2019/1009 rendelet szerinti tanúsítása?

Egy termésnövelő anyag CE-jelöléssel látható el, ha az megfelel a harmonizált jogszabály rá vonatkozó összes követelményének, melyek a következők:

·        a termésnövelő anyag besorolható legalább az egyik funkció szerinti termékkategóriába (I. melléklet)

·        a termésnövelő anyag valamennyi összetevője besorolható legalább az egyik összetevő szerinti termékkategóriába (II. melléklet)

·        a termék címkéje megfelel a harmonizált jogszabály címkézési követelményeinek (III. melléklet)

·        a termésnövelő anyag PFC és CMC kategóriái által meghatározott modul alapján értékelési eljárás történik (IV. melléklet) – bizonyos modulok esetében kötelező a bejelentett szervezet bevonása

·        amennyiben a termésnövelő anyag megfelel a rendelet előírásainak és azt CE-jellel látták el, a forgalomba hozatal előtt a gyártó köteles egy EU-megfelelőségi nyilatkozatot kiállítani (V. melléklet)

 A modul rendszer a harmonizált jogszabályban

 CerTrust Kft.: a termésnövelők tanúsítását végző első bejelentett szervezet az EU-ban

 A hazai alapítású és működtetésű CerTrust Vizsgáló és Tanúsító Kft. 2021-ben az Európai Unióban elsőként szerezte meg a jogot a termésnövelő anyagok uniós rendelet szerinti megfelelőségértékelési eljárásának lefolytatására (NAH-60-066/2021/K). Vállalatunk teljes körű szolgáltatást nyújt hazai és nemzetközi gyártóknak, hiszen bejelentett szervezetként (Notified Body 2806) a termésnövelő anyagok típus-tanúsításán túl (B modul) a magas N-tartalmú műtrágyák termékvizsgálat felügyeletét (A1 modul), illetve a termésnövelők gyártásának rendszertanúsítását is végezzük (D modul). Független tanúsító szervezetként – tehát nem bejelentett szervezeti státuszban – azoknak a piaci szereplőknek is segítséget tudunk nyújtani, aki csupán a belső gyártásellenőrzési feladat (A modul) szerinti megfelelőségértékelési eljárás mellett döntenek a műtrágyáik CE-jellel való ellátásához.

Széleskörül szolgáltatásainkat vállalatunk nagyfokú szakértelemére alapozzuk, hiszen pontos és rugalmas munkavégzés mellett állunk ügyfeleink rendelkezésére.  Forduljon hozzánk bizalommal a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozatalával, vagy az azzal kapcsolatos kérdéseivel!

fertiliser
Amennyiben bármelyik szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!