CMC10 WEBINAR - 2024. Július 1.

PILÓTA NÉLKÜLI LÉGIJÁRMŰ-RENDSZEREK (UAS)

Az (EU) 2019/945 Rendelet szerint a pilóta nélküli légijármű-rendszereknek meg kell felelniük az alapvető követelményeknek (Essential Requirements, ER), mielőtt azokat az EU piacán forgalomba hoznák. A gyártóknak biztosítaniuk kell, hogy termékeik megfeleljenek az alapvető biztonsági követelményeknek. Bejelentett szervezetet kell bevonni a megfelelőségértékelési eljárásokba C1, C2 és C3 osztályú pilóta nélküli légijárművek esetében. C0 és C4 osztályú pilóta nélküli légijárművek és távoli azonosíthatóságra alkalmas kiegészítők esetében nem kötelező Bejelentett Szervezet bevonása a megfelelőségértékelési folyamatba. Vizsgálati és tanúsítási folyamatunk során az Európai Unióban kiadott (harmonizált) szabványokra támaszkodunk.

Vizsgálataink és tanúsításaink a Rendelet szerinti nyílt kategóriájú pilóta nélküli légijármű-rendszerekre és a távoli azonosíthatóságra alkalmas kiegészítőkre teljes mértékben kiterjednek.

Megfelelőségértékelési folyamatok CE jelöléshez

A gyártók a következő (EU) 2019/945 Rendelet szerinti megfelelőségértékelési folyamatok közül választhatnak:

  1. A. megfelelőségértékelési modul – Belső gyártásellenőrzés: csak C0 és C4 osztályba tartozó pilóta nélküli légijármű-rendszerek, valamint a távoli azonosíthatóságra alkalmas kiegészítőkre.
  2. B. és C. megfelelőségértékelési modul – EU- típusvizsgálat és a belső gyártásellenőrzésen alapuló típusmegfelelőség
  3. H. megfelelőségértékelési modul – teljes minőség-biztosításon alapuló megfelelőség

Tekintve, hogy a Rendelet az átmenti időszakban van a megfelelőségértékelő szervezetek akkreditációja is kijelölése folyamatban van.

További információkért lépjen kapcsolatba velünk: sales@certrust.eu