A mi cégünk olyan, mint a Lego, van nagyon sok színes kis kocka, de az egész egy tökéletesen záródó, egymáshoz 100%-ban csatlakozó összetett rendszer

Interjú Kugyela Lóránd vizsgáló mérnökkel, a CerTrust Inspection and Certification Ltd. laborvezetőjével

Mióta dolgozol a Certrustnál?

 2019 február óta, idén lesz 4 éve, hogy itt tevékenykedem.

 Korábban is ilyen területen dolgoztál?

Igen, tulajdonképpen 2012 óta dolgozom együtt Tasnádi Gábor-ral, jelenlegi ügyvezetőnkkel, és 2010 óta foglalkozom pirotechnikai termékekkel és robbanóanyagokkal. Először mint vizsgáló mérnök, majd mint vezető vizsgáló mérnök, és auditor. Jelenleg a robbanóanyag terület vezető vizsgáló mérnöke vagyok, valamint a pirotechnikai és robbanóanyag vizsgáló laboratórium vezetője.

Miben tér el a pirotechnika és robbanóanyag terület? Ez két külön ügyfélkör, két külön üzletág?

Tulajdonképpen igen. A pirotechnikai terület legfőbb részét a covid előtt a szórakoztató jellegű pirotechnika tette ki (pl. augusztus 20., vagy szilveszter). Ez ma már szinte luxuscikk lett, így ez kicsit átpozicionálódott. Sokkal inkább a műszaki és pirotechnikai termékek kerültek előtérbe.

A robbanóanyagok tekintetében elmondható, hogy ez egy szűkebb üzleti terület, kifejezetten a civil területen használt robbanóanyagok vizsgálatával foglalkozik. A civil robbantás-technika világában jól definiált céltermékeket gyártanak, ezek kifejlesztése jellemzően hosszú folyamat, és nincs benne akkora változás éves szinten. A pirotechnikai területen nagyobb a változatosság, többféle termék létezik, színesebb, látványosabb,.

 Zömmel magyar vagy külföldi ügyfeleket tanúsítasz?

Ügyfeleink 99%-a külföldi, de ezt az arányt most némiképp megváltoztatta a termésnövelő anyagok vizsgálatára megszerzett jogosultságunk, ezen a területen több a magyar ügyfél, mint a többi üzletágban.

Robbanástechnikában és pirotechnikában talán akad 2-3 magyar partner, a többi külföldi.

Sok utazással jár a munkátok?

Sokfelé járunk a világon, pirotechnikai projekt kapcsán nemrég jártunk Japánban, azelőtt robbanóanyag gyártó céget auditáltunk Dél-Afrikában. De Amerikában és Indiában is van ügyfelünk. Teljesen diverzifikált lett a piac, 2023-ban például Szerbiába és a skandináv országokba biztosan megyünk.

 Mennyire jelent adminisztratív terheket az auditori szerep?

Az audit során igyekezünk a helyszínen ezen feladatok egy részét elvégezni . Nagyon sok kérdést fel kell tenni a helyszínen az ügyfélnél, hiszen amit a helyszínen nem kérdez meg az auditor, azt utólag már nem is igazán kérdezheti meg. Ez egy dinamikus folyamat, szinte az összes döntésnek, értékelésnek az audit során kell megtörténnie, szerves egészként tekintünk az egész munkára.

A robbanóanyag területen például az én feladatom az árajánlat kidolgozása, adott esetben, ha speciális termékről van szó, a teljes vizsgálati procedúra kitalálása, kidolgozása, és magának a vizsgálatnak a végrehajtása is. Az értékelő tevékenységet, a tanusítvány kiállítását más-más kollega végzi.  A tanúsítvány kiadás egykomplex folyamat, melynek több kolléga képezi a részét..

Nagy a felelősség rajtunk több aspektusból is. Egy pirotechnikai eszköznél, vagy robbanóanyagnál nagyon nem mindegy, hogy milyen termék kerülhet ki a piacra biztonság szempontjából. Ugyanakkor egy rossz döntésért, nem megfelelő szakmai hozzáállásért, a céget gazdasági veszteség is érheti, esetleg meggátolod az ügyfelet abban, hogy a termékét időben piacra vigye. Több színtéren van felelősségünk. Ezért is több ember munkáját dícséri egy-egy kiállított tanúsítvány.

Mi az átlagos időtartama egy projektnek onnantól, hogy bejön egy ajánlatkérés, odáig, hogy megkapja a tanúsítványt az ügyfél?

Ha olyan robbanóanyagokról beszélünk, amik ismertebbek, akkor kb. két hét alatt is lezajlódhat a projekt, de ha a világon egyedülálló, vagy különleges a termék, akkor akár 3 hónapos projekt is lehet.

Mi a helyzet a versenytársakkal?

Kijelölt tanúsító szervezetből több van, akár itt a környező országokban is. De ez egy bizalmi kapcsolat tanúsító szervezet és ügyfél között.  Ha valakivel már dolgoztunk együtt, akkor nehezebben váltanak az ügyfelek, nem mennek el a konkurenciához. Alapvetően nagyon jó reputációnk van. Aki hozzánk jön egyszer, arról nem tudunk, hogy váltott volna.

Mi a CerTrustnál mindig elérhetőek, rugalmasak, és kliens központúak vagyunk. Partnereinknek a lehető leghamarabb nyújtjuk a kért szolgáltatást, és ezen a piacon a gyorsaság nagy segítség. Aki minket egyszer megkeresett, és megtapasztalja, hogy milyen velünk dolgozni, az lojális ügyfél marad.

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy kétfajta kliens létezik, aki már az ügyfelünk, vagy a jövőben az lesz. Egy ilyen coviddal, háborúval terhelt időszakban is tudunk olyat nyújtani, amiért minket választanak.

Miért szeretsz a CerTrustnál dolgozni, mit ad neked?

Jogi értelemben természetesen dolgozom a cégnél, de sosem éreztem munkának. Gyerekkoromtól kezdve szerettem mindent, ami robban, füstöl, durran, sokat olvastam robbantástechnikáról szabadidőmben, ez érdekelt leginkább. Szeretném azt is megmutatni, hogy nem kell külföldre elmenni ahhoz, hogy ember elérje az álmát. Ha be is tudja bizonyítani a munkahelyen, hogy szereti és tudja csinálni, akkor ott szeretni fogják. A cégvezető személye, a vállalati kultúra és az ebből fakadó hangulat miatt (családbarát munkahely) bizton állíthatom nincs még egy ilyen vállalat az országban, mint a Certrust. A kollégák is, az egymáshoz fűződő viszony, a segítségnyújtás, mint alap attitűd, olyan komplex rendszert ad, ahol úgy szeretjük egymást ahogy vagyunk. Az önfejlesztést, fejlődést is támogatja a cég, nemcsak a pályakezdőknek nyújt segítséget, hanem mindenkinek. Konferenciákra járunk, mindig van lehetőség a szaktudásunkat fejleszteni. Mindenkinek van egy területe, ahol ki tud teljesedni.

 Mit mondanál egy frissen végzett vegyészmérnöknek, hogy miért jöjjön a CerTrusthoz?

Az lehet belőle, aki csak akar, nincs semmi, ami ebben akadályozná. Ha az az álma, hogy sokat utazzon külföldre és auditáljon cégeket, akkor csak a saját korlátaiba ütközhet. Tanuljon, foglalkozzon vele, fejlessze magát, és akkor következő nap – kis túlzással – akár auditálhat. Ez a cég a lehetőségek széles tárházát nyújtja, és szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy mi élünk is vele. Minden kollégámnak van egy erős attitűdje az önképzéshez és a tanuláshoz. A pandémia miatt kialakult otthoni munkavégzés lehetősége óta sokkal nagyobb mértékben jelent meg annak a szüksége, hogy az ember önállóan elkezdjen foglalkozni a szakterületével, tanuljon, utána olvasson annak, ami fontos. Ez egy folyamatos autodidakta fejlesztés, nem szabad az embernek megelégednie a tudásával, mindig fejlesztenie kell magát. Legyen érdeklődő az adott területtel kapcsolatban.

Erre a szemléletre születni kell, vagy a senior kollégák át tudják plántálni a fiatalokba ezt a mentalitást?

Mindenképpen hozni kell hozzá valamit otthonról, volt, aki az állásinterjún megrémült az elvárásoktól. Nagy a kontraszt egy tapasztalt kolléga és egy pályakezdő között. De ne is hozzám mérje a tudását, hanem legyen meg az irány hová tartani akar, kell egy attitűd, hogy tudjon tanulni, érdeklődő legyen. Nálunk folyamatosan van lehetőség gyakorlati munkára, kezükbe adjuk a pirotechnikai terméket, nem csak papíron és képeken fogják látni. Látják miből épül fel, szétszedjük, aztán a termékvizsgálat során meg is tudom mutatni, hogy miként működik.  Nemcsak elméleti síkon léteznek a termékek, hanem a gyakorlatban is.. Egyrészt biztonságot ad ha látják, hogyan kezelem azokat, másrészt megértetem velük, miként épül fel a termék. Fontos, hogy legyen a leendő kollégának egy alapvető természettudományos tudása, amit még akár az általános iskolából, gimnáziumból hoz, és itt kialakul mellé a gyakorlati tapasztalat és az önbizalom. Ahhoz, hogy valaki önállóan pirotechnikai terméket vizsgáljon, kérdezni is tudni kell, ki kell alakuljon egy konstans érdeklődés.

 Milyen példákat látsz, mennyire felkészültek a cégek a tanúsításra?

Általában már az első 5 mondat után tudjuk egy audit során, hogy mire számíthatunk. Lehet látni mind a két irányba mutató példát. Van úgy, hogy egy cégnek nem kidolgozott a minőségirányítási rendszere, de nagy gyakorlati tudása van, vagy éppen fordítva. Mi abban próbálunk segíteni, az ügyfeleknek, hogy ne abból közelítsék meg a problémát, hogy szükségük van egy vízum rendszerre, hogy eladják a terméküket, hanem megpróbálunk a fejlesztés irányából, a termék minőség irányából közelíteni, hiszen így sokkal jobban megismerhetik saját terméküket, és a saját folyamataikat.

Vizsgálatok során ha a termék nem megfelelően működött, tájékoztatjuk a gyártót a tapasztalatainkról.Sok esetben kételkednek bennünk, majd mikormegmutatjuk a fotót, vagy videót, már belátja, hogy hibás a termék A  fizikai, kémiai törvényszerűségekkel nincs lehetőség trükközésre. Pontos számok, mért eredmények vannak, azok megmondják, hogy egy termék megfelelő vagy sem.

 A nemzetközi tanúsítványok nyelve az angol, van ettől eltérés?

Munkáink több mint 99% angol nyelvű. Magyar klienseknek is angolul adjuk ki a tanúsítványt a legtöbb esetben. Előfordul, hogy kérnek fordítást, például, hogy spanyolul vagy olaszul legyen kiállítva a tanusítvány, természetesen ennek semmi akadálya.

Ha érkezik egy junior, mennyire tudjátok megmutatni, hogy egyszerre van terepmunka, elmélyült tanulás, dokumentum gyártás, szükség van hozzá komplex gondolkodásmódra, angol nyelvtudásra?

Kiváló példa Pesta Judit kolléganőnk, aki első hetében belecsöppent egy vizsgálatba Balatonfűzfőn. Ott kiderült, hogy bizony a laborvezető sem szépen kiöltözve végzi a munkáját, hanem a terepnek megfelelő öltözékben, adott esetben koszosan. Igen ez egy ilyen munka, egyik nap előkészítesz egy robbantást, máskor auditálsz.

Jó esetben a próbaidő 3 hónapja alatt kiderül, hogy az új kolléga szereti-e ezt a fajta változatosságot, vagy sem. De valójában ez egy hosszú folyamat, nem lehet egy csettintésre elsajátítani, és van olyan jelölt, akit ez elijeszt. Sajátos műszaki nyelvezete van a tanúsítói világnak, ezt meg kell érteni magyarul és angolul is, de mindig van olyan új kolléga, aki azt mondja, hogy nagyon szeretné ezt csinálni. Ilyen munkahely, mint a CerTrust nincs még egy. Egyedi tudás, egyedi igények vannak, tele egyedi, nagyon jó emberekkel.

A mi cégünk olyan, mint a Lego, van nagyon sok színes kis kocka, de az egész egy olyan tökéltesen záródó, egymáshoz 100%-ban csatlakozó összetett rendszer, amiből nagyon sok esetben ki tudunk venni egy elemet, be tudjuk tenni más helyre ebben az építményben, és ott is tökéletesen funkcionál.

Kugyela Lóránd
Amennyiben bármelyik szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!