5 éves a CerTrust – építkezés lépésről lépésre

TASNÁDI GÁBOR A CerTrust ügyvezetője, pontosabban vezetője. Olyan összetartó csapat az övé, amelynek kohéziója semmihez nem hasonlítható. Soha nem fogja elfelejteni azt a bizalmat, amelyet a kollégák megszavaztak neki. Hálás egykori jó és rossz vezetőinek, mert minden döntésükkel a siker felé terelték.

Ha a CerTrust minősége kiemelkedő, az azt jelenti, hogy komoly szakértelemmel rendelkező, emberileg is kiváló kollégáim vannak. Meg kell becsülnöm őket. Ez nem kényszer részemről, ebben hiszek.

 • Hogyan kezdted el karriered?

  2011-ben diákként kezdtem a TÜV Rheinlandnál. A diploma megszerzését követően főállású munkavállaló lettem ennél a cégnél, pirotechnikai és robbanóanyag területen. 2014-ben már business leadernek  neveztek ki és 2015 év végén én lettem a pirotechnikai és robbanóanyag terület vezetője.

 • Mielőtt bekerültél a TÜV-be, hallottál már erről az ipari szegmensről? Ismerted a TIC szektort (Testing, Inspection, Certification)?

  Az Óbudai Egyetemen tanultam, amikor gyakornoki állásokat nézegettem. Nem hallottam korábban a TÜV-ről, se más tanúsítóról. Egy tanárom mondott egy kulcsmondatot, ami megragadt bennem: ennél a cégnél a mérnökök többet utaznak Kínába, mint a kínaiak. Ez a vállalat volt a TÜV Rheinland, melynek utánanéztem a neten. Láttam, hogy vizsgálatokkal foglalkozik, elsősorban elektronikai vizsgálatokkal, és írtam nekik, hogy szeretnék a biztonságtechnikai területre bekerülni. Azt kaptam vissza válaszként, hogy a biztonságtechnikai területre nem keresnek embert, viszont a pirotechnikai területre diákot igen. Sokkal jobban is érdekelt ez a terület, hiszen a had- és biztonságtechnikai mérnöki karra jártam, előtte katonai képzésen is voltam.

 • Elmondható, hogy rögtön egy teljes ranglétrát jártál be. Diákként kezdtél és vezetőként végeztél. Milyen tapasztalatot szereztél itt?

  A pirotechnikai eszközöket, robbanóanyagokat mélységében ismertem meg jobban, tehát termékismeret, gyártástechnológiai ismeretet szereztem. Tanúsító cég révén elengedhetetlen volt az audit tapasztalat elsajátítása. Ezen kívül magába a TIC szektorba is beleláttam, beletanultam, ami egy unikális terület. Vezetőként az emberekkel való bánásmódot, törődést, illetve a kollégák vezetését, elismerését, inspirálását. Megtanultam?  Helyesebb, ha azt mondom: ebben szereztem tapasztalatot. Amikor a TÜV működésében jelentős változás állt be, az üzleti területvezetőkre jóval nagyobb felelősséget tettek, azonnal „mini ügyvezetőként” kezdtünk működni, olyan felelőséggel és hatáskörökkel, amellyel beleláttam az általános vezetési praktikákba és technikákba, mindezt egy nemzetközi környezetben. Ez megalapozta a CerTrust jövőjét.
 • Végül miért döntöttél úgy, hogy szívesebben dolgoznál saját cégben mint egy nemzetközinél?

  A nagyon sok tanulás és tapasztalat mellett abba is beleláttam hogyan ne csináljuk, ami szerintem legalább ugyanennyire fontos. A környezeti változások azzal a belső ösztönzéssel találkoztak, hogy vállalkozzam, mert eljött az ideje. Tulajdonostársként és ügyvezetőként kaptam egy lehetőséget, ahol tovább vihetem azt a tevékenységet, amelyhez értek, de egy olyan vezetési stílusban, amelyben hiszek.

A VEZETŐ

Készültem egy idézettel, mely így hangzik: „A boldogság bonyolult dolog, mert nincs két egyforma ember. Ám ha létezik a boldogságnak közös nevezője – egy univerzális örömforrás –, akkor az az, hogy az emberek irányítani akarják az életüket”. (forrás: Portfólió: Megvan a boldogság közös nevezője)

 • Vezetőnek születtél?

  Én azt gondolom, hogy igen. Jó választás ez az idézet, passzol. Egész életemben végigkísért, hogy én szeretném irányítani az életemet. Természetesen, már amennyire a dolgokra van hatásom, hiszen ember tervez…Bármilyen váltásomat eddig az ösztökélte, ha nem tudtam az eseményeket irányítani vagy nem tudtam rájuk hatni. A saját életemet és karrieremet irányítani akartam, felelősséget vállalni azokért, akik velem tartanak.  Mindezt csak úgy tudom megtenni, ha rajtam múlik minden, ha úgy érzem megteszek értük mindent. Ezzel a felelősséggel tudok a kollégáim szemébe nézni. A harc rengeteg felesleges energiát elvon a lényegtől, amire én koncentrálni akarok: kollégáim, az inspiráló fejlődés, a siker, az üzlet. Visszatérve az idézetre, teljesen egyetértek vele.
 • Nem állunk itt meg, mert az idézet folytatódik: „A pénzen megvásárolható tárgyi javak, így egy ház, egy autó, egy drága luxusóra nem okoznak hosszú távon tartó boldogságot. A pénz által megteremtett szabadság és rugalmasság ugyanakkor lehetőséget jelent. Rugalmasság birtokában ki tudod várni a jó lehetőséget – mind a munka, mind a befektetések világában. Jobb eséllyel tudsz elsajátítani egy újabb készséget, ha arra van szükséged. Új szokásokat vehetsz fel, lassíthatsz a tempón, és más feltételezésekből kiindulva gondolkodhatsz el az életeden. Az a képesség, hogy az előbbieket te megteheted, miközben mások nem, egyike annak a kevés dolognak, ami másoktól különbözővé tesz egy olyan világban, ahol az intelligencia egyre kevésbé testesít meg fenntartható versenyelőnyt.”
 • Mi különbözteti meg a CerTrustot a többiektől? Nem egy átlagos vállalatról van szó. A kollégák közötti kohézió nagyon erős.

  Merem és remélem azt gondolni, hogy elsősorban az, ahogy a munkavállalókhoz állok. Amilyen szabadságot és jó környezetet kapnak, ahogyan élhetnek. A visszajelzések alapján úgy érzem, hogy ez a cég egyik erőssége. Ebben az iparágban még inkább érvényesül az, hogy az ember az érték, hiszen szolgáltató szektor vagyunk, a szakértő kollégákra építjük az összes szolgáltatásunkat. Ha a CerTrust minősége kiemelkedő, az azt jelenti, hogy komoly szakértelemmel rendelkező, emberileg is kiváló kollégáim vannak. Meg kell becsülnöm őket. Ez nem kényszer részemről, ebben hiszek.

 • Az elképzeléseid vagy reményeid szerint alakult ennek a vállalatnak a története? Mi volt az a legnagyobb meglepetés, amire te nem számítottál?

  Már a kezdetektől fogva cél volt az, hogy ne csak pirotechnikával és robbanóanyaggal foglalkozzunk, hanem szélesebb körben legyünk benne a TIC szektorban. Azzal nem számoltam, hogy termésnövelő anyagokat fogunk, trágyát, műtrágyát tanúsítani. Nem hallottam korábban az EU ETS-ről (üvegházhatású gázok kibocsátása) Kiszámíthatatlan volt, hogy konkrétan mikkel fogunk foglalkozni, de azt az ígéretet beváltotta, hogy nem csak a pirotechnikával és robbanóanyagokkal.
 • Figyelted a TIC szektorra jellemző trendeket, vagy pedig egyszerűen jó érzékkel ráérzel a változásokra, az igényekre? Van olyan jó kapcsolatod a piaccal, hogy a visszajelzésekre elég reagálnod?

  Jellemzően én ezt úgy tudnám leírni, mint a fának a gyökere, amely gyökeret növeszt és ahogy növekszik a fa lombja, úgy a gyökerei is szélesednek és terebélyesednek. A szektorban is nagyjából így fedezzük fel az új szolgáltatásokat. Elindulunk egy irányba, gyökeret verünk valahol, óhatatlanul az ügyfelek és a piac felől jönnek visszajelzések, kérések, igények. Ezzel tárulnak föl azok az új lehetőségek és szolgáltatások, amikre nem is gondoltunk. A piac tudatos és folyamatos figyelése, monitorozása nincs, de mégis van. Sok nemzetközi szervezetben képviseljük magunkat, az akkreditációs hatóságok koordinációs meetingjein már a készülőben lévő rendeletekről tudunk, amely lépéselőnyt jelenthet számunkra.
 • Milyen személyes tulajdonságodat emelnéd ki, ami szerinted hozzájárult a CerTrust sikeréhez?

  Hú ez egy jó kérdés …
  Az egyik a mérhetetlen kitartás. Ha valamit a fejembe veszek, akkor azt véghez viszem tűzön- vízen át. A másik a kellő mértékű vállalkozói szellem. Úgy gondolom eddigi életemből akár könyvet is írhatnék, érdekes lenne…
 • Hogy érzed, ezalatt a pár év alatt miben tudtad meghaladni önmagad? És mi az, amin még dolgoznod kell?

  Az új problémákkal szembesülve együtt nőttem fel a feladathoz. Tehát sokmindent a cég vezetése közben tanultam meg, annak ellenére, hogy elég komoly bázist kaptam korábbi munkahelyemtől. Amiben tovább kellene fejlődnöm az a feladatok tovább delegálása. Amíg kicsi a cég, addig nem lehet válogatni a feladatok között, egy növekvő létszám után, muszáj priorizálni. A cég növekedésével kapcsolatos emberi tényezőkben is kell még változnom, abban, hogy ezt a méretet le tudjam kezelni egy új struktúrában. Az egyik új területünkön 98%-ban női kollégák vannak.  Ők teljesen más bánásmódot igényelnek, ez egy érdekes kihívás lesz számomra.


VÁLASZTÁS

A következő egységben ellentétpárokat hoztam, ebből válassz kérlek, a választásaidból kirajzolódik egy vezetői alkat.

 • Csapat vagy egyéni munka? Csapat.
 • Rugalmasság vagy szabályok betartása? Rugalmasság.
 • Hosszútávú tervezés, vagy rövidtávú probléma megoldás?
 • A kettő kombinációját mondom, ha ilyet nem lehet, akkor talán egy fokkal inkább a hosszútávú tervezésre helyezem a hangsúlyt.
 • Konzervatív vagy innovatív szemlélet? Inkább innovatív.
 • Konfliktuskezelés vagy konfliktus elkerülés? Kezelés.
 • Belső fejlesztés vagy külső beszerzés? Inkább a belső fejlesztés.
 • Stabilitás vagy növekedés? Stabilitás.
 • Központosított vagy decentralizált döntéshozatal? Decentralizált.
 • Helyi vagy globális szemlélet? Globális.
 • Intuíció vagy adatok? Intuíció
 • Türelem vagy határozottság? Határozottság.
 • Belső vagy külső motiváció? Belső.
 • Makacs vagy rugalmas? Hát ez egy érdekes kérdés. Inkább vallom magam rugalmasnak, de azért a makacsság sem áll tőlem távol. Ha van olyan dolog, amiről én úgy gondolom, hogy az a helyes, akkor ahhoz ragaszkodom, -ugyan nem könnyen- de meggyőzhető vagyok. 😊
 • Megértő vagy Szigorú? Megértő.

HR

 • A most következő blokk inkább HR aspektusból közelíti meg a vállalatot és a személyiséged. Milyen szempontokat jársz körbe, amikor kollégát választasz a csapatodba?

  Egyrészt nézem a pályázó személyiségét, azt hogy a munkafeladatainkhoz passzol-e az attitűdje és a gondolkodásmódja. Nálunk az analitikus gondolkodásmód és a precizitás kiemelkedő igény. Másik lényeges szempont a hozzáállás. Fontos, hogy proaktív legyen a kollégánk, keresse a munkát és ne a kezét kelljen fogni és állandóan irányítani. Fontos az, hogy tudjon csapatban dolgozni, de önállóan is képes legyen rá. Lényeges, hogy a szellemi kihívások mellett képes legyen a monotónia tűrésére, hiszen az adminisztratív munka aránya nálunk magas. Elengedhetetlen, hogy a csapatba, ahova kerül, beillik-e a személyisége, képes-e integrálódni.
 • Esetleges konfliktusokat hogyan tudod kezelni?

  Jellemzően úgy, hogy megbeszélem az adott kollégákkal. Minden esetben beszélek minden érintett résztvevővel, és arra sarkallom őket, hogy egymással is tisztázzák.
 • Hogyan tudod motiválni a csapatodat és milyen elvárásaid vannak velük szemben?

  A motivációt úgy szeretném elérni, hogy ez ne külső kényszer legyen, hanem belülről jövő igény. Olyan környezetet alakítok ki, amiben kiteljesedhetnek, amiben szellemileg megtalálják a kihívást és amit élveznek, szeretnek csinálni. A teljesítményt szóban és egyéb módon is igyekszem értékelni, visszajelzést adni, visszacsatolni, hogyha elégedett vagyok a kollégával. Az elvárásaim pedig elsősorban a munkavégzéssel és a hozzáállással kapcsolatosak. Fontos, hogy a projektek időben és megfelelő színvonalon teljes adminisztrációval készüljenek el. Az ügyfél elégedett legyen és ne legyenek reklamációk. A munkavégzésen belül kollégáim szabadságot kapnak mind a munkaidő eltöltésében, mind pedig a kivitelezésben, amennyire engedi az akkreditáció és egyebek.
 • A közös értékeknek és az etikának mekkora szerepe van a vállalati kultúrában?

  Nagy szerepe van. Maga az iparág egy unikális közös érték, amiből következik, hogy ez egy különleges feladat-közösség. Ez nem tucat munkahely, amit bárhol talál az ember. Nyilván igyekszem közös programokat is szervezni, csapatépítőket és egyéb közös időtöltést, hogy ezzel is a csapatszellemet és a közös értékeket megalakítsuk.

  És az etika… Részemről talán a legfontosabb az egymás iránti tisztelet, emberi és szakmai minőségében is.

TRENDEK

 • Az elmúlt évek piaci trendjei milyen hatással voltak a CerTrustra?

  A covid komolyan visszavetette a tűzijátékok tanúsítását, pedig ez volt az „alap” tevékenységünk. Ezzel ellentétes hatású volt a brexit, aminek köszönhetően új kijelölést szereztünk, egy angol kijelölést, ami pedig azt eredményezte, hogy az autóiparnak a szereplőit 90%-ban be tudtuk hozni magunkhoz ügyfélként, és ez mind az angol területre, mind az európai uniós területre nagyon nagy pluszt eredményez, ami ellensúlyozni tudta a tűzijátékok kiesését. Ez az ázsiónkat és a presztízsünket emelte, hiszen az autóipar eddig egy kis szegmensét képezte a tanúsítási portfóliónknak.

  Az európai uniós agrárpolitika, a termésnövelő anyagok felé irányuló szemlélet és az orosz helyzet a termésnövelő anyagok tanúsításában hozott pozitív eredményeket. Az Európai Unió célja, hogy az organikus és az öko trágyázást, illetve termésnövelő anyagok használatát növeljék. Ez azt eredményezi, hogy azoknak a termésnövelő anyagoknak az innovációja és a piaca nőtt meg, ahol kötelező a bejelentett szervezetek bevonása. Az orosz háború miatt a műtrágya nagy része Oroszországból érkezik Európába, ennek a beszerzése nehézkessé vált, és egyébként politikailag is nemkívánatossá. Ez a helyzet eredményezi az újabb potenciális ügyfelek megtalálását, így elmúlt évek piaci trendjei pozitívak voltak a termésnövelő anyagok területén.

 • Azt látod-e, hogy mi lesz az a következő terület amiben ki fogsz lépni a piacra?

  Az Európai Unió törekvéseiből kirajzolódik az irány: a környezetvédelem, ami az Unió 2035-ös vállalásai miatt még nagyobb intenzitással megy végbe és ehhez egyre több új szabályozást hoznak létre. Mi erre a hullámra szeretnénk rácsatlakozni, és ezen a területen szolgáltatásokat nyújtani.

 • Belőled honnan fakad ez a mérhetetlen nagy tudásszomj? Ez a Te belső motiváló erőd?

  Nem tudom megválaszolni. Egyszerűen van, tehát gyanítom, hogy így születtem és így szocializálódtam, így nőttem föl. Ez a személyiségem része. Van egy belső hajtóerőm, ami arra késztet, hogy mindent megismerjek és mindent megtanuljak. Tisztában vagyok azzal, hogy sosem fogom mélységében egy igazi szakértő szintjén ismerni a dolgokat. Ez viszont nem is célom. Viszont az, hogy egy minél szélesebb és minél komplexebb látóköröm legyen, amiben az összefüggéseket meg tudom találni, az vezet. Ez belső hajtóerőként jelenik meg.

 • Záró kérdésem: hogy érzed, most a helyeden vagy?

  Abszolút. Teljes mértékben.

Interjút készítette: QTICS Group szerkesztőség

CerTrust interjú
Amennyiben bármelyik szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!